Copyright © 2011 speedcubing.com
Plaatsen van de Randen op de Rubik's   CUBE
Stap 6

De randen van het laatste vlak ga je van plek wisselen zonder de rest van de kubus door elkaar te draaien. Twee randen zijn namelijk heel eenvoudig van plek te verwisselen. Als je deze wisselingen herhaalt, kun je twee maal twee of drie randen wisselen. Het principe is uitgelegd op de pagina "Wisselen".

Dit is dus wat je doet als bovenstaande de beginstand is.
Parkeer een rand uit de bovenste gele laag in de onderste witte laag. Als "vrije" kies je de rand onder midden voor. Dit doe je als volgt

Parkeer een rand : het eerste randstukje (in notatie vorm M D2 M').
.
                            in dit voorbeeld hier is dit het rode  randstukje midden voor
Match een rand stukje match de kleur van het randstukje onder midden voor met de centrumstikker in de middenlaag met dezelfde kleur

Draai de bovenlaag en de middenlaag als geheel naar het randstukje met deze kleur onder midden zodat deze er boven staat. Draai in dit geval de boven- en middenlaag een kwartslag met de klok mee (kan dus ook halve slag of tegen de klok in zijn)  (in notatie vorm U of U' of U2 ).

De oplossing om randen te plaatsen in het kort
Herhaal net zolang totdat alle randen goed staan:
Parkeer een rand: een randstukje (M D2 M').
Match een centrumstukje match de kleur van het randstukje onder midden voor met de centrumsticker in de middenlaag met dezelfde kleur en draai bovenvlak en midden en zet deze boven het randstukje.

Het kan gebeuren dat, nadat je twee randen op hun plaats gezet hebt, er geen gele rand in de parkeerplaats staat. Draai dan de boven- en middenlaag als geheel totdat er weer een randstukje boven staat dat nog niet goed zit. Ga dan vanaf hier verder: parkeerrand, match en centrum.
           Speedcubing.com's
Workshop Rubik's Cube Site
Kies een rand uit en zet deze op zijn plaats door het bovenvlak te draaien; match de kleur van de rand met de kleur van het centrum.

Dus draai het bovenvlak in het rond en zet bijvoorbeeld de linker rand goed. Als er twee randen goed zijn, draai dan het bovenvlak een kwartslag en ga verder vanaf deze positie.
Als alle randen al goed staan, dan heb je geluk en kan je de rest overslaan

Nu kun je beginnen met wisselen.
Hieronder kun je zien hoe dit werkt; druk op de     knop om een draai-voorbeeld te bekijkenTwee randen zijn gewisseld doe een kwartslag                     begin positie
Omdat je met het principe van "Wisselen" alleen drie of twee maal 2 randen kunt wisselen, zorg je ervoor dat je eerst een beginstand hebt die je met wisselen kan oplossen. Dit doe je als volgt:
Onderstaand zijn schematische afbeeldingen van de rand standen die je tegen kunt komen als nog niet alle randen goed staan.